Що таке антоніми? Приклади антонімів простими словами

Это сообщение из категории [ Щоденник ]

Питання: Що таке антоніми?

Відповідь: Антонімами називають слова, протилежні за значенням.

Наприклад:

  • Добро – Зло;
  • Холодно – Жарко;
  • День – Ніч;
  • Любов – Ненависть;
    Тощо.

Класифікація антонімів

За характером відношень у семантичному полі:

  • З проміжним ступенем вияву якостей, коли між двома антонімами можна розмістити одне чи більше понять із менш чи більш вираженою інтенсивністю: гарячий – гаряченький – теплий – тепленький – теплуватий – прохолодний – холоднуватий – крижаний. Або: світло – сутінки – темрява.
  • Без проміжних ступенів вияву якостей: Життя – смерть, добро – зло, тощо.

За своєю структурою антоніми бувають:

  • Різнокореневі: великий – малий, легкий – важкий, спека – мороз.
  • Однокоревеві: надія – безнадія, спокій – неспокій, орієнтація – дезорієнтація.

Слова з не- лише тоді антонімічні, коли ця частка утворює нове слово з новим значенням: правда – неправда (брехня), друг – недруг (ворог). Антоніми з не- виражають меншу міру протиставлення ніж різнокореневі антоніми: багатий – небагатий (убогий), легко – нелегко (важко). Але такі похідні слова з не-, як гарячий – негарячий, швидко – нешвидко, не є антонімічними, бо вони передають не протилежні значення, а значення з різним ступенем вияву якостей.

В антонімічні відношення можуть вступати також фразеологізми: «далеко – під носом», «працювати – бити байдики», «темно – хоч око виколи».

Насправді термін антонім вам ніколи, мабуть, не згодиться, наприклад, я вперше з ним ознайомився ще в школі, бо це шкільна програма, а вдруге я згадав про нього коли писав цей допис. Мабуть в англійській мові такої дурні не має. Навіть, якщо б не було терміну «антонім», то слова протилежні за змістом завжди б були. Навіщо вигадувати ще термін, який їх описує – не зрозуміло.

Оцінити:
ФигняОтлично (Еще не оценили)
Завантаження...
Популярність: 1 096 views


Ви можете слідкувати за всіма оновленнями цієї теми через RSS 2.0 feed. Ви можете залишити відгук, або trackback з вашого сайту.

Оставить комментарий