У Росії заборонили приховувати причини смерті від родичів загиблих

Это сообщение из категории [ Новости России ]

Вот только я сомневаюсь, что данный закон будет работать. К примеру, в РФ есть закон, который разрешает проводить одиночные пикеты без разрешения властей. Однако, как показала практика, людей забирают и пакуют в автозаки по одному. Да и это, если разобрать, то, что такое пикет с разрешения власти? А если пикет против власти, как власть его разрешит? Пчелы против мёда?

Конституційний суд (КС) РФ заборонив слідчим органам приховувати від родичів обставини смерті їхніх близьких, посилаючись на державну таємницю.

Відповідна постанова опублікована на сайті суду, пише ТАСС.

До КС звернувся громадянин, рідний брат якого в 2012 році був знайдений повішеним у поліцейському ізоляторі в Йошкар-Олі. У порушенні кримінальної справи було відмовлено, при цьому матеріали дослідчої перевірки були частково засекречені, що не дало заявникові оскаржити відмову в розслідуванні смерті його родича. У суді він оскаржував положення закону “Про державну таємницю”.

Конституційний суд дійшов висновку, що ці норми відповідають Основним законом Росії, але не передбачають обмеження права адвоката, який є представником особи, яка вимагає порушення кримінальної справи у зв’язку із загибеллю свого близького родича, знайомитися з постановою про відмову в порушенні кримінальної справи та матеріалами, що стали підставою для прийняття такого процесуального рішення, незважаючи на посилання на секретність. При цьому дотримання вимог по захисту держтаємниці покладено на слідство і суб’єкти закону “Про оперативно-розшукову діяльність”.

“В законі про державну таємницю виразно говориться про те, що не підлягають засекречування відомості про факти порушення прав і свобод людини і громадянина, а також про факти порушення законності органами державної влади. Це означає, що посадові особи зобов’язані прийняти всі заходи до того, щоб в матеріалах перевірки про вчинення злочину містилися лише ті відомості, які необхідні для прийняття рішення про порушення кримінальної справи”, – зазначила суддя КС Олександра Бойцова.

За її словами, колізія між інтересами потерпілих і держави повинна бути відвернена. “В іншому випадку не можна виключити зловживання з боку представників правоохоронних органів”, – додає вона.

Джерело УНІАН

Оцінити:
ФигняОтлично (Еще не оценили)
Завантаження...
Популярність: 1 803 views


Ви можете слідкувати за всіма оновленнями цієї теми через RSS 2.0 feed. Ви можете залишити відгук, або trackback з вашого сайту.

Оставить комментарий