Чому скисає молоко? Як довше зберегти молоко свіжим?

Это сообщение из категории [ Интересное, Щоденник ]
Чому скисає молоко?
Чому скисає молоко?

Молоко – це надважливий продукт який входить в рецепти приготування десятків чи сотень страв. А ще, молоко забезпечує організм практично всіма необхідними елементами для повноцінного росту і розвитку як людей, так і тварин. Крім користі продукт має унікальний смак, який сподобається як дітям, так і дорослим. Але, так як молоко містить лактозу, воно абсолютно не підходить для тих у кого непереносимість лактози.

Незважаючи на всі свої численні корисні властивості, молоко має один серйозний недолік – воно дуже швидко псується. Чому скисає молоко? Це добре чи погано? Як зберегти його свіжим? На ці питання ми спробуємо відповісти в цій статті.

Для початку розберемося, що таке молоко і з чого воно складається. Молоко – це ситна, багатокомпонентна рідина, яка виробляється молочними залозами для годування. До його складу входять:

• макроелементи (кальцій, магній, фтор, натрій, фосфор, йод, хлор, сірка та ін.);

• мікроелементи (залізо, мідь, цинк, йод, фтор, кремній, хром та ін.);

• жири;

• білки ( альбумін, глобулін);

• вітаміни (А, D, E, K, B);

• ферменти (лактоза);

• бактерії.

Кількість різних елементів залежить від походження молока.

Чому молоко скисає?

Як бачимо зі складу, молочнокисле середовище містить різні види бактерій. У звичайному вигляді вони безпечні для організму, але з часом (особливо під дією прискорюючих факторів) бактерії починають розмножуватися, перетворюючи лактозу в молочну кислоту. В результаті підвищується кислотність молока, що, в свою чергу, призводить до згортання білка і поділу рідини на сироватку і в’язку масу.

На швидкість скисання молока впливають:

1. Температура – чим вона вище, тим сильніший ефект скисання. Але це не про температуру кипіння, адже кип’ятіння – це процес термічної обробки молока при якій всі бактерії в молоці знищуються, а деякі користі вітаміни та мікроелементи втрачають або зменшують свої корисні властивості. Тому після термічної обробки молоко вже не скисне. Також щодо молока застосовують процес пастеризації або ультрапастеризації.

Пастериза́ція — одноразове нагрівання рідин до температури, яка нижче за температуру кипіння на нетривалий час, з метою знищення бактерій, що містяться в цих рідинах. Процес носить помітну бактерицидну дію, не змінюючи смакові якості більшості продуктів харчування, сприяє знищенню більшості хвороботворних бактерій.

2. Брудна ємність – наявність води, жиру, пилу тощо в ємності для молока може пришвидшити вдвічі час, необхідний для скисання молока.

3. Погода – якщо під час грози поставити глечик з молоком на підвіконня, то вранці буде домашній кефір. Вчені не можуть дати точного пояснення цього процесу, але багато хто вважає, що він викликаний електромагнітними імпульсами.

4. Специфічні бактерії – спеціально створені речовини, призначені для більш швидкої та ефективної перетворення молока на корисні кисломолочні продукти. До них відносяться: кефірні грибки (кефір), молочні дріжджі (йогурти), пропіонові бактерії (сир) і лактобактерії (кип’ячена ряжанка), закваски.

Чим корисні (шкідливі) кисломолочні продукти?

  • Користь ряжанки. Ряжанка легко засвоюється організмом. Незбиране молоко засвоюється лише на 32%, а кефір або ряжанка – на 91%.
  • Лактоза сприяє поліпшенню роботи травної системи.
  • Молочно- і біфідобактерії допомагають організму захистити кишечник від шкідливих мікроорганізмів.
  • Кисле середовище сприяє кращому засвоєнню кальцію.
  • Кефір можна зробити самостійно. Просто додайте в молоко ложку сметани або почекайте, поки воно саме скисне. Хороше молоко почне бродити лише після 8-12 годин витримки в теплому місці. При виробництві пастерилізованого та ультрапастеризованное молока -молочні ферми суворо вбивають всі бактерії, здатні розмножуватися, перш ніж розфасовувати молоко в тару для продажу. Роблять це для продовження терміну придатності продукту. Таке молоко може зберігатися довго, але якщо воно скисає, воно набуває гіркуватий кислуватий присмак і може викликати різні захворювання.

Як довше зберегти молоко свіжим? Кілька маленьких хитрощів.

  1. Наливайте молоко тільки в суху чисту ємність (бажано скляну або керамічну).
  2. Ємності з молоком мийте ТІЛЬКИ холодною водою (гаряча вода прискорює процес бродіння).
  3. Тримайте молоко подалі від інших запахів і повітря.
  4. Тримайте подалі від світла (це спричиняє розпад вітамінів).

Дотримуйтесь цих простих правил, і молоко буде радувати вашу родину ще довго. Недаремно кажуть: «Пий молоко — будеш здоровий».

Користь цього продукту була доведена ще в Стародавній Греції. Наприклад, Гіппократ прописував його хворим як засіб від кашлю.

Итоги
Чому скисає молоко? Як довше зберегти молоко свіжим?
Название статьи
Чому скисає молоко? Як довше зберегти молоко свіжим?
Описание статьи
Як бачимо зі складу, молочнокисле середовище містить різні види бактерій. У звичайному вигляді вони безпечні для організму, але з часом (особливо під дією прискорюючих факторів) бактерії починають розмножуватися, перетворюючи лактозу в молочну кислоту. В результаті підвищується кислотність молока, що, в свою чергу, призводить до згортання білка і поділу рідини на сироватку і в'язку масу.
TranceFM
Оцінити:
ФигняОтлично (Еще не оценили)
Завантаження...
Популярність: 716 views


Ви можете слідкувати за всіма оновленнями цієї теми через RSS 2.0 feed. Ви можете залишити відгук, або trackback з вашого сайту.

Оставить комментарий