В Японії створений оптичний диск, здатний зберігати дані 300 мільйонів років

Это сообщение из категории [ Интересное ]

Ємність сверхдолговечного диска порівнянна з ємністю сучасного диска Blu-ray.

Фахівці японської компанії Hitachi спільно з групою дослідників з Університету Кіото створили технологію запису даних в кварцовому склі, яка дозволяє зберігати інформацію протягом 300 мільйонів років.

Для запису використовується диск з кварцового скла, умовно поділений на 100 шарів з кроком 60 мкм – по 50 шарів на бік. Ємність такого диска порівнянна з ємністю сучасного диска Blu-ray.

Оптика записуючого лазера сама фокусується на заданий шар. Імпульсний лазер спалахом тривалістю в мільярдну частку мікросекунди створює пляму в тілі кварцу, яке потім зчитується оптичною системою в режимі читання.

Оптичний диск з кварцового скла успішно переносить різні екстремальні навантаження. Він витримує нагрівання до 1000 градусів за Цельсієм і не боїться вологи, надійно зберігаючи записані дані.

В НАН України були розроблені сапфірові оптичні диски, інформація на яких може зберігатися десятки тисяч років. Сапфірові диски по своїм властивостям ідеально підходять для довготривалого зберігання інформації: висока температура плавлення (більше 2000 °C), твердість, поступається лише алмазу, зносостійкість.

Оцінити:
ФигняОтлично (Еще не оценили)
Завантаження...
Популярність: 2 241 views


Ви можете слідкувати за всіма оновленнями цієї теми через RSS 2.0 feed. Ви можете залишити відгук, або trackback з вашого сайту.

Оставить комментарий